21/3/18

Φεγγαράκι μου Λαμπρό και Αστρονομία


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί γυρίζει ένας βράχος γύρω από τον πλανήτη μας, τη Γη; Τί είναι η Πανσέληνος, η Νέα Σελήνη;

Σήμερα θα πάμε λίγο πιο κοντά στον φυσικό δορυφόρο της Γης. Είναι στις ζωές μας σχεδόν όσο ο Ήλιος. Μυθολογία, μουσικές, παροιμίες, η Σελήνη έχει συνοδέψει την ανθρωπότητα από τότε που εκείνη θυμάται τον εαυτό της. Πώς, όμως φτάσαμε σε..


Image result for moon


..αυτό;

Η Σελήνη δημιουργήθηκε πιθανόν από θραύσματα που προέκυψαν από σύγκρουση της Γης με ένα νεαρό πλανήτη του τότε Ηλιακού Συστήματος. Ο πλανήτης συγκρούστηκε με τη Γη, αποκόπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι της το οποίο, με τον καιρό και τα χρόνια, πήρε τη μορφή της Σελήνης που βλέπουμε σήμερα.

Δεν είμαστε όμως εδώ για να ανακαλύψουμε πως δημιουργήθηκε. Είμαστε εδώ για να τη θαυμάσουμε..

Όλα έχουν να κάνουν (ξανά) με την αρμονία. Όμορφη λέξη, ακόμη πιο όμορφη η σημασία της. Πατάς πάνω σε έναν πλανήτη, τον δικό μας. Και γύρω από αυτόν, ο μοναδικός του φυσικός δορυφόρος περιστρέφεται γύρω του, σε μια τροχιά που δεσμεύει τα δύο σώματα για πολλά, πάρα πολλά χρόνια.

Η Σελήνη είναι όμορφη, εντάξει; Είναι μεγαλόπρεπές να την αντικρίζεις κατά την ανατολή η τη δύση της, η γενικά, και να σκεφτείς ότι όλο αυτό είναι απλά φυσική. Ότι το τεράστιο αυτό σώμα περιστρέφεται γύρω από εμάς και όλα αυτά χάρη στη φυσική. Μπορεί να καταστρέφει τις βραδυές αστροπαρατήρησης και αστροφωτογραφίας, αλλά την αγαπάς. Είναι η μοναδική σου ευκαιρία να βλέπεις σχεδόν καθημερινά πως είναι ένας κοινός φυσικός δορυφόρος ενός πλανήτη. 


Είναι περίεργο να περιγράψει κάποιος ασχολούμενος με αστρονομία και αστροπαρατήρηση, τις σχέσεις του με ουράνια σώματα. Είναι σαν να δένεσαι με ό,τι υπάρχει γύρω σου. Το 99% από τις φωτεινές κουκκιδίτσες που θα δεις στον ουρανό ένα κοινό βράδυ, βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακριά, τα νιώθεις, όμως, δίπλα σου. Αστρονομία είναι να μπορείς να πεις τον Ωρίωνα φίλο σου. Αστρονομία είναι κάθε φορά που αντικρίζεις την Αφροδίτη μετά τη δύση του Ηλίου, να είναι σαν να συναντάς ξανά κάποια παλιοπαρέα. Αστρονομία είναι η κατανόηση της θέσης σου και των πραγμάτων γύρω σου στην αρμονία του σύμπαντος. Αστρονομία είναι περιέργεια. Περιέργεια για το γνωστό και το άγνωστο, για το αισθητό και το στοιχειώδες.

Η Σελήνη είναι κάτι πολύ κοντινό σε όλο αυτό. Όχι μόνο προσφέρει όλα όσα είπαμε πριν, είναι υπεύθυνη και για μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια γεγονότα του πλανήτη.

Δημιουργεί τις Ηλιακές Εκλείψεις:

Είδη Ηλιακών Εκλείψεων: Μερική, δακτυλιοειδής, ολική (Από www.timeanddate.com)

Δευτερόλεπτα πριν την φάση της ολικότητας (C2) κατά τη διάρκεια ολικής έκλειψης Ηλίου.

Περισσότερα για τις εκλείψεις σε κείμενο αποκλειστικά για αυτές.

Δημιουργεί της Εκλείψεις Σελήνης:

Image result for lunar eclipse
Η σκιά της Γης θα καλύψει την ορατή επιφάνεια της Σελήνης, κάνοντας την να δεσπόζει με ένα επιβλητικό σκούρο κόκκινο χρώμα που οφείλεται στην ατμοσφαιρική διάχυση του ηλιακού φωτός στην ατμόσφαιρα της Γης.

Πολλά άλλα θα καλυφθούν σε μελλοντική ανάρτηση.

Όλα αυτά είναι μαγικά, αρκεί να τα κατανοήσεις. Να καταλάβεις τι συμβαίνει. Ίσως ακόμη, να το αντιληφθείς. Να τρέφεις αγάπη απέναντι σε ό,τι σε δημιούργησε, και, κάθε βράδυ, να έχεις το μάτι σου λίγο πιο ανοιχτό..θα τα βρεις όμορφα εκεί έξω..



2 σχόλια:

  1. Κάπου ήθελα να γράψω για την μουσική σου, για τις συνθέσεις σου...
    Εντυπωσιάστηκα, ειλικρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι φωτογραφικές συνθέσεις έχουν και μουσικότητα και ποιητικότητα, για να γίνω
    κατανοητή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή